header-1280x305

10 най-добри съвета за шофиране на микробус

Мисълта да шофирате микробус за първи път може да бъде доста обезпокоителна - но повярвайте ни, всъщност е много по-лесно, отколкото си мислите.

Повечето съвременни ванове са като обикновените пътни автомобили, чак до функции като ABS спирачки, системи за контрол на стабилността, въздушни възглавници на волана и звукови системи. Все пак определено си струва да бъдете подготвени.

Ето защо сме събрали 10 най-добри съвета за шофиране на микробус – за да можете да закарате групата до концерта/най-накрая да разчистите тавана/тръгнете на път с пълно доверие!

 

  1. Знайте как стигате от А – Б!

Планирането и подготовката са от ключово значение, когато става въпрос за шофиране на микробус за първи път. Преди да тръгнете, уверете се, че вашият маршрут – и алтернативен маршрут – са начертани на сателитната навигация. Шофирането по неизвестни пътища или загубването може да прехвърли нивата ви на стрес и от своя страна да повлияе на вашата безопасност – така че се уверете, че знаете как се придвижвате от А до Б!

 

  1. Влизане в предавка

Също така е разумно да отделите известно време за свикване с уредите за управление и вашата скоростна кутия, преди да потеглите, тъй като повечето микробуси имат шест предавки, за разлика от стандартната система с пет предавки в повечето автомобили. Допълнителната предавка не е причина за притеснение – но трябва да се използва, ако шофирате по магистралите, за да пестите гориво.

 

  1. Гледайте скоростта си!

Когато шофирате, винаги сканирайте пътя пред вас за опасности и препятствия и коригирайте шофирането според нуждите си. Не забравяйте, че това не е състезание – така че не забравяйте да носите по-малко скорост и да оставите повече място за спиране, отколкото бихте направили в конвенционален автомобил.

 

  1. Внимавайте за покрива!

Въпреки че не е нужно да се притеснявате за височината на първите три стъпала нагоре по стълбата за наемане на микробуси на Hertz - тъй като те са сравними по размер с конвенционалните автомобили - най-големите микробуси може да са твърде високи за най-ниските мостове и други надвиснали препятствия.

Затова внимавайте, когато влизате в паркинги и многоетажни паркинги! Не искаш да сваляш покрива...

 

  1. Внимавайте, когато завивате

Ширината също може да бъде проблем за по-големите класове микробуси.

Звучи очевидно, но колкото по-голям е микробусът, толкова повече място трябва да оставите, докато влизате в завой или завивате около препятствие. Не забравяйте, че зад вас има повече превозно средство, с което сте свикнали! Отново всичко е за наблюдение напред. Ако се съмнявате, забавете или спрете напълно, за да оцените всички препятствия.

 

  1. Помислете за времето!

Важно е да вземете предвид метеорологичните условия, когато шофирате микробус. В по-голямата си част микробусите се представят добре, както и автомобилите при лошо време, с предишните уговорки относно по-ниска скорост и оставяне на по-големи маржове. Но много силните ветрове могат да бъдат опасни при шофиране на микробус - особено ако шофирате празен микробус.

Най-добрият съвет за шофиране при ветровито време е да намалите леко скоростта, да държите очите си на пътя и да се опитате да спазвате безопасно разстояние от автобуси или камиони с високи страни.

 

  1. Напълно натоварен ван? Гледайте скоростта си!

Също така трябва да сте наясно с разликата между шофирането на празен и напълно натоварен микробус.

Като начало, голямото отделение за съхранение и товароносимост означават, че ванът може да побере много тежки товари. Това прави значителна разлика във всички аспекти на производителността от ускорение до спиране и управление.

Накратко, бъдете внимателни и оставете още по-големи полета на други пътни превозни средства, следете скоростта си и оставете повече място за спиране, когато шофирате с пълно натоварване.

 

  1. На мен – на теб! Натоварете микробуса сигурно и равномерно

Претоварен или лошо натоварен микробус може да бъде опасен. Затова обърнете внимание на максималната товароносимост на микробуса и се уверете, че всички предмети и материали са натоварени сигурно, разпределени равномерно и възможно най-ниско в залива, за да гарантирате както безопасността, така и да сведете до минимум щетите.

Разхлабените материали могат да представляват сериозна опасност - и колкото по-високи елементи се съхраняват, толкова по-вероятно е те да причинят проблеми със стабилността, както и да се счупят и да се повредят.

 

  1. Зад теб е! Бъдете наясно със слепите точки

Видимостта отзад е друга основна разлика между микробусите и леките автомобили. Най-малката група микробуси на Hertz е много подобна на автомобил в това отношение, като изключим задната част или изгледа над рамото, където стоманен панел замества задните странични прозорци. Вследствие на това, имайте предвид слепите зони над двете рамена, създадени при сливане в ленти.

По-големите микробуси от парка на Hertz имат същите мъртви зони на задната четвърт, но също така и по-ограничена директна видимост, благодарение на пропускането на централното огледало за обратно виждане. Вместо това трябва да разчитате на чифт изключително големи крилни огледала. Само не забравяйте, че колкото по-голям е микробусът, толкова по-вероятно е колите и други малки превозни средства, които следват отблизо, да бъдат частично или напълно затъмнени.

 

  1. Вземете приятел със себе си – той ще ви бъде полезен, когато трябва да паркирате!

Може да има предизвикателства, когато става въпрос за паркиране на микробус. Отново, колкото по-голям е микробусът, толкова повече корекции ще трябва да направите в сравнение с паркирането на стандартен автомобил. По-малките групи са като паркиране на кола. По-големите модели изискват повече грижи.

Наличието на помощник-шофьор помага значително, тъй като те могат да слязат от микробуса и да ви помогнат безопасно да ви насочат към местата за паркиране. Ако пътувате самостоятелно, просто го направете стъпка по стъпка. Добър метод, при който условията на трафика позволяват, е да спрете напълно микробуса, да излезете и да оцените напълно пространството.

След това ще можете да разберете по-добре както наличното пространство, така и това, което можете да видите в крилните огледала. Ако се съмнявате, винаги можете да спрете, да излезете от превозното средство и да прецените ситуацията, като отново се погрижите за условията на движение. Освен това, ако мястото е заето, не позволявайте на други превозни средства да ви притискат да бързате. Не бързайте и не се срамувайте да прекъснете и опитайте отново, ако не сте сигурни, че микробусът се подрежда правилно. По-добре да пострадаш от нетърпеливи участници в движението, отколкото да удариш микробуса!

couple-newsletter2
Абонирайте се за нашият нюзлетър