rain-tips-1280x305

6 + 1 съвета за шофиране на мокър път

Дъждовните дни могат да създадат проблеми на шофьорите.

Припомняме ви няколко прости съвета, които трябва да следвате за добро и безопасно пътуване.

Забавете темпото

Най-добрият начин да избегнете подхлъзване, причинено от вода, мръсотия, масло и др., е да намалите скоростта. Шофирането с по-ниска скорост позволява на гумите да имат по-голям контакт с пътя, което води до по-добро сцепление.

Дръжте дистанция от колата отпред

Шофирането в дъжд изисква внимателно използване на всички основни контролни точки - волан, съединител, спирачки и газ - както и по-голямо безопасно разстояние за възможни грешки и извънредни ситуации.

Спирачният път на мокра настилка е 3 пъти по-дълъг, отколкото на суха настилка, така че трябва да поддържате по-голямо разстояние между колата си и автомобила отпред, отколкото при сухи условия.

Бъдете готови за вашия транспорт

Когато започнете пътуване с дъжд, обувките ви ще бъдат мокри и лесно ще се изплъзнат от педалите. Разтрийте подметките на обувките си в пода на автомобила, преди да запалите двигателя. Всички шофьори трябва редовно да проверяват дали техните фарове, стопове, стоп светлини и мигачи работят правилно. Освен това трябва да се уверите, че чистачките ви работят и че перките им са в добро състояние.

Възстановете контрола след подхлъзване

Ако колата ви се подхлъзне, не забравяйте да не натискате спирачките бързо или многократно, ако имате ABS система. Приложете силен, стабилен натиск върху спирачките и карайте в посоката на приплъзване.

Ако дъждът е много силен, спрете!

Силният дъжд може да претовари чистачките, оставяйки воден филм, покриващ предното стъкло. Когато видимостта е толкова ограничена, че ръбовете на пътя или други автомобили не се виждат от безопасно разстояние, е време да слезете от пътя и да изчакате, докато дъждът спре.

Най-добре е да спрете на паркинги или други защитени зони. Ако край пътя е единствената ви възможност, стигнете доколкото можете и изчакайте бурята да премине. Дръжте фаровете си включени и включете алармите, за да предупредите другите шофьори.

Проверявайте системно гумите си

Винаги проверявайте гумите си преди да излезете на път. Уверете се, че правите следната стандартна поддръжка:

Поддържайте гумите си правилно напомпани. Правилното налягане на въздуха за вашите гуми се определя от производителя на превозното средство и може да се намери на ръба на вратата на превозното средство, стойката на вратата и вратата на кутията или вратата за гориво. Посочено е и в ръководството за потребителя. Числото отстрани на гумата не е препоръчителното въздушно налягане - това е максималното въздушно налягане на гумата.

Трябва да проверявате налягането на въздуха на вашата гума поне веднъж месечно. Проверете дълбочината на протектора на гумите. Нормалната дълбочина на протектора ви помага да избегнете подхлъзване и подхлъзване на вода.

Опитайте се да избегнете подхлъзване на водата

Плъзгането на водата се случва, когато дъждовната вода е по-силна, отколкото теглото на вашия автомобил може да премахне. Налягането на водата кара автомобила ви да се плъзга върху тънък слой вода, който се натрупва между гумите ви и пътя. В този момент колата ви може напълно да загуби контакт с пътя, рискувайки да се подхлъзне или да излезе извън платното или дори извън пътя.

За да избегнете приплъзване на вода, поддържайте гумите си при правилното въздушно налягане, поддържайте добър грайфер на гумите си и ги сменяйте, когато е необходимо. Намалете скоростта, когато пътят е мокър и стойте далеч от дупки, пълни с вода.

Опитайте се да следвате гумите от превозните средства отпред.

Ако установите, че се плъзгате, не спирайте и не завивайте рязко. Това може да накара колата ви да се подхлъзне. Отпуснете крака си на газта, докато колата се забави и можете да имате по-добър контакт с пътя.

Ако трябва да спирате, направете го внимателно с леки повтарящи се движения. Ако колата ви има ABS, тогава спирайте нормално, компютърът на автомобила ще симулира повтарящо се движение, когато е необходимо.

couple-newsletter2
Абонирайте се за нашият нюзлетър