summer-tips-1280x305

Подгответе колата си за лятото!

Лятото дойде, температурите се покачиха и подготовката за лятната ваканция вече започна. Има обаче нещо много важно, което не бива да забравяте преди да започнете лятното си пътуване, за да избегнете неприятни изненади. Правилната подготовка на вашия автомобил за най-горещите дни в годината е необходима, за да се справи с тежките летни условия. За безгрижно лято не забравяйте да проверите следното.

 

КОНТРОЛ НА МОТОРНОТО МАСЛО И СПИРАЧНАТА ТЕЧНОСТ

Важно е вашите двигателни масла да са на правилното ниво, защото така двигателят се смазва правилно. За да проверите нивото на маслото, следвайте процедурата по-долу: На равно място, без да стартирате двигателя, извадете индикатора за масло, избършете го и го поставете обратно на мястото си. Изваждате го отново и вижте нивото, което трябва да е отгоре (поне от средата и нагоре).

Ако трябва да добавите масло, трябва да налеете от същото, което сте използвали при смяната (полезно е винаги да имате 1л при нас в багажника). Следвайте подобна процедура за спирачни течности. Ако достъпът до контейнера е труден, посетете вашия сервиз, за да избегнете повреда.

 

ПРОВЕРЕТЕ АНТИФРИЗА НА КОЛАТА

Винаги при студен двигател проверявайте резервоара за антифриз, който трябва да е пълен с течност до указанието на производителя; не повече, защото ще окаже натиск върху системата с допълнителни повреди. Освен това визуално проверете ремъка на алтернатора и водната помпа.

 

ПРОВЕРЕТЕ НАЛЯГАНЕТО В ГУМИТЕ

Посетете най-близкия гараж или бензиностанция - винаги проверявайте въз основа на таблицата, предоставена от производителя (в допълнение към ръководството, има стикер с правилните налягания на вратата на шофьора или щепсела за гориво ). Не забравяйте, че с по-малко налягане имате по-висок разход на гориво, докато с по-високо налягане нямате добра стабилност, нито добра спирачна ефективност.

Проверете грайфера на гумите и ако са износени, незабавно ги сменете. Същото важи и за аварийната резервна гума, като не пропускате да проверите дали крикът и принадлежностите му работят правилно.

 

ПРОВЕРЯВАЙТЕ ЧИСТАЧКИТЕ И ТЕЧНОСТТА ЗА ИЗМИВАНЕ

Препоръчително е да сменяте чистачките на всеки 6 месеца. Също така, не забравяйте да презаредите лятна течност за чистачки, предназначена за премахване на насекоми и катран. Освен това проверете и, ако е необходимо, напълнете съда за миене със специална лятна течност.

 

КОНТРОЛ НА СВЕТЛИНИТЕ

Проверете дали всички вътрешни и външни светлини на вашия автомобил работят правилно. Това включва фарове, задни светлини, предни и задни мигачи, аларми и спирачни светлини. Имайте и резервен фар със себе си.

 

ПОДДРЪЖКА НА КЛИМАТИКА (A/C).

Според повечето производители автомобилната климатична система се нуждае от поддръжка веднъж годишно. Подновяването на фреона във веригата, въпреки че не винаги е необходимо, трябва да се извърши, за да може климатикът да работи правилно и да работи възможно най-добре.

Тоест, ако нямате необходимото количество фреон (посочено от производителя в ръководството и в двигателното отделение), въздухът, който ще излезе от дюзите, няма да е достатъчно студен, така че климатикът ще трябва да работят с по-висок обем, като същевременно увеличават разхода, но и лишават двигателя от мощност.

Заедно с фреона и почти всяка година ще трябва да сменяте филтъра на кабината (или поленовия филтър). Последният почиства външния въздух, влизащ в кабината. Ако вашият е там за дълго време, тогава ще дишате микроорганизми, които в никакъв случай не искате. Освен това, ако забележите необичайни шумове и миризми, побързайте към сервиза.

 

ПРОВЕРКА НА АКУМУЛАТОРА

Ако батерията е наводнена, проверете за течности и долейте, ако е необходимо. Също така е добре да имате със себе си така наречените "крокодили", които ще ви бъдат полезни в случай, че батерията се изтощи и трябва да запалите двигателя.

couple-newsletter2
Абонирайте се за нашият нюзлетър