children-safety-1280x305

Съвети за безопасност с деца

  1. Винаги на задната седалка

Децата (до 13 години или до 150 см високи) трябва винаги да седят отзад на специалните детски столчета със специалния предпазен колан. Това може да намали смъртните случаи със 70% и нараняванията при пътни произшествия с 67%. Винаги помнете, че предната седалка е най-опасна за децата и отварянето на въздушната възглавница може да причини сериозни наранявания или да убие детето, дори при катастрофа с ниска скорост.

 

  1. Детска седалка за безопасност

Използвайте подходящото детско столче, съобразено с възрастта и теглото на детето. Седалката трябва да има на опаковката "ECE R 4403". Кошът за бебе или кошът не замества детското столче.

 

  1. Поставяне на детското столче

 Поставете детското столче в средата на задната седалка. Избягвайте да поставяте детското столче в седалка с активирана въздушна възглавница. В случай на сблъсък въздушната възглавница може да убие детето.

 

  1. Не дръжте детето на ръце или на колене!

 

Не дръжте детето на колене или на ръце нито за миг, дори ако седите на задната седалка. Според изследвания, в случаите, когато детето е било на ръце, а не в детското столче, е имало висока смъртност, тъй като то  действа като „защитен щит“ на този, който го държи.

  1. Никога не карайте 2 деца да споделят един и същ предпазен колан.

 Винаги използвайте отделни предпазни колани за всяко дете. Използването на общ предпазен колан за повече от 1 дете, отменя използваемостта на предпазния колан и увеличава риска в случай на злополука.

 

  1. Разстоянието на пътуването няма значение

Обезопасете децата в детски столчета дори за най-къси разстояния. 75% от фаталните инциденти се случват в града.

 

  1. Бъдете пример!

Бъдете първият, който ще сложи предпазния си колан. Да бъдеш пример е най-доброто образование.

 

  1. Проверете дали вратите са заключени

Проверете правилно дали вратите са заключени и могат да се отварят само отвън. Значителен процент от децата се нараняват смъртоносно при падане, докато играят на задната седалка.

 

  1. Творчески дейности

 Не забравяйте да проверите движенията им на задните седалки. Не им позволявайте да отварят прозорците и да показват ръцете или главата си навън, дори и колата да стои неподвижна. Уверете се, че имате творчески играчки за децата в колата (меки играчки, малки приказки).

 

  1. Не ги оставяйте сами в колата!

Излагането на автомобила на слънчева светлина, дори през дните с меки температури, може да причини топлинен удар, тъй като бебетата и децата са по-уязвими към повишаване на температурата. Те губят повече вода поради топлината и телесната им температура се повишава по-бързо, което ги излага на по-висок риск.

couple-newsletter2
Абонирайте се за нашият нюзлетър